Václav Smolka

Fax/zázn.: 554 610 122, Mobil: 608 867 060, Factory: areál ČSAD, Albrechtická 155, 794 01 Krnov, ČR, tel.: 554 612 292 kl. 257, Office: SPC - H/41, 794 01 Krnov, ČR, web: varhany.krnov.net, e-mail: varhany@krnov.net

Václav Smolka - stavba - opravy - ladění - varhan
CZ DE EN

 

 

 

 Opus 7 Nagoya - Japonsko (I/ 1),"vodní varhany I " pro EXPO 2005 (léta 2004-5)

 Rejstříková dispozice:
 Kryt 8´ (C-h1), (50%Sn, nohy měděné)
 ladění 440Hz/18oC

Základní popis nástroje a jeho historie

Shodou nevysvětlitelných náhod jsem byl vtažen do autorského týmu Petra Nikla, realizujícího interaktivní projekt Expo 2005 v Nagoyi (provincie Aiči - Japonsko) pro českou expozici, který by měl neobvyklými prostředky uvolnit tu část lidské přirozenosti, která je zvídavá, hravá a tvořivá. Když jsem byl tedy vyzván vytvořit nějaký zvukový objekt s neobvyklým zvukovým projevem a k dispozici byl velký vodní bazén, nápad byl na světě… Vlastně je to píšťalový stroj naruby a jeho píšťaly, uspořádané do sestupné spirály ponořením do vody získávají charakter krytého rejstříku v rozsahu C – h1.
Zvuk je ozvláštněn tím, že je středem píšťalové spirály přes šestihrannou vzdušnici s plovákovým regulátorem vede ventilátorový vzduch pod hladinu, kde je neviditelně rozváděn paprskovitě pod každou píšťalu do trysky. Každá tryska pak má samostatný regulační ventil, takže se stupeň bublání dá individuálně regulovat. Nohy cínoolověných píšťal jsou nastaveny měděnými trubkami a každý tón je dolaďován jejich posouváním v objímkách.
Vedlejším příjemným efektem je monotónní a přece se neopakující zvukový klastr na pozadí, který vzniká slabým rozezvučením jedné každé píšťaly vibracemi hladiny uvnitř, rozvlněné bubláním. Na tomto pozadí je možné z malého hracího stolu pomocí klaviatury hrát melodie- díky nepravidelným vibracím tónu vzniká dojem, jako by se zvuk vznášel ve vzduchu a získal jakousi éteričnost. Tento hrací stolek je vybaven ventilátorem a na pájecím zdrojem pro ventilovou trakturu. Objekt prý byl považován za nejzajímavější a po ukončení Expa 2005 si ho pořadatel vyžádal a zůstal tedy v Japonsku. 

 

Novinky

Poradenství a odborné posudky, s vyjímkou účasti na cizím kolaudačním řízení a posudků varhan v záruce (střet zájmů ve smyslu ochrany duševního vlastnictví a profesní etiky)

Kontakt

Václav Smolka, Mobil: +420 770 661 956

Dílna: Areál KARNOLA s.r.o., ČSL armády 808/436, 79401  Krnov

e-mail: varhany@krnov.net , varhany.krnov@seznam.cz

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies