Václav Smolka

Fax/zázn.: 554 610 122, Mobil: 608 867 060, Factory: areál ČSAD, Albrechtická 155, 794 01 Krnov, ČR, tel.: 554 612 292 kl. 257, Office: SPC - H/41, 794 01 Krnov, ČR, web: varhany.krnov.net, e-mail: varhany@krnov.net

Václav Smolka - stavba - opravy - ladění - varhan
CZ DE EN

Zásadní opravy většího rozsahu, rekonstrukce a přestavby

 

Chórové varhany- katedrála sv.Václava, Olomouc

Dvoumanuálový mechanický nástroj Rieger-Kloss s mechanickými „Setzery“ (!). Byly provedeny následující práce ve spolupráci s Ing.Hromádkou: přestavba rejstř. traktury v elektronické části, reintonace- především jazyků a celková regulace a ladění. 

Evangelický kostel ve Frýdku

Dvoumanuálový pneumatický nástroj ve výpustném taštičkovém systému (syst.Rieger). Popis prací: (provedeno ve spolupráci s Ing.Hromádkou): GO a přestavba tónové a rejstříkové traktury na spolehlivější provedení, intonační korektury a ladění. Nástroj vytvořil Karel Neusser z Jičína v roce 1908.

Marianum- Opava

Dílčí přestavba dvoumanuálového kuželkového nástroje fy Rieger (mechanická kuželka!) v klášterní kapli a rozšíření dispozice o doplňkovou vzdušnici se dvěma rejstříky, GO včetně intonačních korektur a ladění.

ZUŠ- Moravský Beroun

Dvoumanuálový elektropneumatický nástroj. Popis prací: Rozšíření dispozice nástroje (jazyk + Principál 2´), přestavba elektropneumatické traktury na spolehlivější verzi, instalace počítače („Setzer“), GO, intonační úpravy a ladění.

Koncerní síň - Krnov (sv.Duch)

Přestavba mechaniky třímanuálového hracího stolu koncertních varhan Rieger-Kloss op.3600 a následně i přestavba tónové traktury pro vylehčení chodu.

Saint´ Maxim - Francie

Přestavba tónové traktury nových varhan Rieger-Kloss op.3666 před dokončením v montážním sále firmy (!) za účelem vylehčení a zpřesnění chodu mechaniky.

Konzervatoř Teplice

Dvoumanuálový cvičný elektrický Unit. Popis prací: GO,přestavba zdroje, vestavba polovodičového spínání do systému traktur, intonační korektury a ladění.

Varhany prof. A.Veselé (soukromé)

Dvoumanuálový elektrický Unit fy Walcker. Popis prací: Přestavba zdroje, GO traktury a spínání, vestavba polovodičových spínačů, oprava píšť. materiálu, intonační korektury a ladění.

Milíčova konzervatoř - Kroměříž

Dílčí konstrukční úpravy tónové traktury, regulace mechaniky a úpravy žaluzie dvoumanuálových mech. zásuvkových varhan, přenesených ze Švýcarska varhanářem Ferdinandem Stemmerem. Intonační korektury rejstříků a ladění.

Katolický kostel  Ostrava-Třebovice

Mechanické dvoumanuálové varhany fy Rieger-Kloss. Popis prací: Přestavba Pedálu z extenzovaného na plně vystavěný, doplnění píšťalového mat.,GO mechaniky, intonační korektury a ladění.

Katolický kostel Všech Svatých, Rožnov p. Radhoštěm

Dvoumanuálové varhany v elektrickém zásuvkovém systému, postaveném bratry Stavinohovými. 

Popis prací: kompletní výměna tónové a rejstříkové traktury (4 roky po kolaudaci!) za vlastní elektronický systém spínání vč. spojek a výměna spínacího systému hracího stolu a doplnění o magnetický "Druckpunkt", výměna zdroje, repase ventilových magnetů vzdušnic,výměna těsnítek všech zásuvek, výměna tónových ventilů vzdušnic, reintonace, ladění.Dále byly na rejstříkových magnetech vyměněny moduly ovládání za naše, představující v současnosti pravděpodobně nejprogresivnější řešení v rámci Evropy.

 

Katolický kostel st.Egid, Klagenfurt (Rakousko

Třímanuálové mechanické varhany fy Rieger-Kloss z 90.let s tzv. „Doppelregistraturou“.

Popis prací:
Kompletní výměna ventilů vzdušnic a celé tónové mechaniky vč. hřídelnic a vylepšení mechaniky hracího stolu. Doplnění nástroje o druhý el. dvoumanuálový hrací stůl v chrámové lodi, poblíž obětního stolu. Součástí dodávky byla i instalace MIDI- aparatury, což znamenalo doplnění čistě mechanických píšťalových strojů o paralelní el. ovládání a přehrávání záznamů přímo z obětního stolu (!). Pokud tedy vše funguje správně, lze mši svatou odehrát i bez varhaníka. S takovou koncepcí sice vnitřně nesouhlasím, byl to však experiment na bázi toužebného přání farnosti.

 

Národní divadlo-Praha

Dvoumanuálové varhany v systému Unit fy Rieger-Kloss, rozdělené do dvou strojů naproti sobě, ve slepeckých lóžích nad portálem jeviště.Je vybaven pevným a pohyblivým hracím stolem.

Popis prací:
Přestavba připojení pojízdného hracího stolu na jevišti, komunikace mezi stoly a systému ladění celého nástroje, intonační korektury a ladění

Církevní konzervatoř Opava (2002-2005)

V letech 2002-5 došlo k postupné přestavbě darovaných cvičných mechanických varhan (II+P/4) tak, aby mohl sloužit svému účelu a vydržel ataky žáků.

Katolický kostel sv.Jakuba Staršího,Ostrava-Plesná (2009-2010)

Dvoumanuálové pneumatické varhany J. Klosse ve výpustném systému jeho vlastní konstrukce, vybočující z řady typických systémů. V rámci zachování historického dědictví byla požadovaná přestavba na elektropneumatický systém provedena tak, že nepotřebné pneumatické systémy byly pouze odpojeny a nové nenarušují substanci varhan a zvukový obraz jinak těžce poničeného nástroje je pokud možno co nejvěrněji rekonstruován.

Popis prací:
Nový síťový rozváděč se zdrojem 24V ss. Původní ventilátor se zásobním měchem a čerpačem přemostěn novým ventilátorem v tlumící skříni uvnitř nástroje a novým regulačním plovákovým měchem. Skříň, hrací stůl a vzdušnice opraveny (výměna pův.similli-membrán za kozinkové) a asanovány proti červotoči. Nová tónová elpneu relé a rejstříkové ventily externě dokomponovány a původní traktury byly pouze odpojeny. Reverzibilním konstrukčním zásahem byla vylepšena funkčnost výpustného principu funkce traktur (známé podeznívání tónů je prakticky vyloučeno!). Pneumatické agregáty a klaviatury hracího stolu dostaly paralelně fungující elektrické a optoelektrické spínání bez narušení původní substance. Nový systém elektrického ovládání je vybaven elektronickým spínáním vlastní konstrukce (stejné, jako v Rožnově p.Radhošťem) vč. spojkového aparátu. Navíc je nástroj vybaven tzv. „přípravou registrace (Registerfessel)“ , která umožňuje prakticky donekonečna po načtení kombinace přerejstříkovat a v požadovaném okamžiku vybavit. Ovládání hracího stolu je přitom uvedeno vizuálně do původního stavu a modernizace není viditelná.

     

Farní sbor ČCE v Hodslavicích (2010-2011)

Rekonstrukce a dílčí přestavba malého, 10-ti rejstříkového pneumatického nástroje nechvalně známé firmy Melzer.Nástroj byl v dezolátním stavu a mnoho let nefunkční.

Popis prací:
Po kompletní demontáži dílů nástroje a odvozu píšťalového materiálu a hracího stolu oprava využitelného materiálu a přestavba reléových systémů na dokonalejší provedení. Chybějící části rejstříkové traktury (kolektivy a crescendo) nově zkonstruovány a vyrobeny. Membrány ventilů z odolnější zbroušené kůže místo similli-blány, všechny osky ventilů nerezové a ventily zcela nové konstrukce (výkyvné pro lepší adaptaci na dosednutí), nerezová sedla ventilů a kompletní montážní mareriál nový, rovněž nerezový! Změna konstrukce vzduchotechniky ( zvýšení tlaku ventilátoru pro releové systémy pomocí měniče frekvence), doplnění o další dva malé regulační měchy- celý nástroj má tedy 5 odstupňovaných tlaků vzduchu pro jednotlivé stupně tónových a rejstříkových relé. Bylo zřízeno nasávání vzduchu do ventilátoru z prostoru varhan přes tlumič sání.Poničený píšťalový materiál byl opraven a reintonován, v rámci možností zvukově co nejušlechtileji. Chybějící věšáky píšťal  doplněny tak, aby byly v nástroji fixovány všechny píšťaly.
 

   

 

Novinky

Poradenství a odborné posudky, s vyjímkou účasti na cizím kolaudačním řízení a posudků varhan v záruce (střet zájmů ve smyslu ochrany duševního vlastnictví a profesní etiky)

Kontakt

Václav Smolka, Mobil: +420 770 661 956

Dílna: Areál KARNOLA s.r.o., ČSL armády 808/436, 79401  Krnov

e-mail: varhany@krnov.net , varhany.krnov@seznam.cz

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies